Temat: pompa zamist węgla - opłacalność

Kolejny sezon grzewczy jakoś czarno widzę. Jeśli zostanę przy węglu to wydam z 10 koła plus moja robocizna i nieodłączne nerwy – bo człowiek chciałby taki węgiel jaki u się marzy. Chyba trzeba postawić na tą pompę ciepła. Jaki koszt w sezonie grzewczym wynosiłoby grzanie 130 metrowego domu z ociepleniem w standardzie sprzed dekady. Czy powietrzna pompa ciepła dałaby radę? Wodę też musiałbym podgrzewać. Jakie koszty urządzenia? Chyba bez tej fotowoltaiki się nie obędzie>?   big_smile

2

Odp: pompa zamist węgla - opłacalność

Póki masz czas - całe lato i ceny jeszcze nie poszybowały w kosmos działaj. Ciepło odnawialne ma sens nie ma już odwrotu, węgiel i gaz odchodzą do lamusa. Węgiel czy tam ekogroszek, którym paliłem już kosztuje ponad 2 tyś. za tonę a co będzie tuz przed sezonem. Nie trudno przewidzieć dlatego zdecydowałem się na pompę i to na montaż jeszcze teraz, nawet zima. Zainstalowałem ją na początku lutego. Za dobór, montaż i uruchomienie odpowiadało <reklama, pozdrawiam, Admin> – mają handlowców w każdym województwie a centralę w Warszawie – rzetelna ekipa wszystko zrobili profesjonalnie. Nadzór był bo polibuda w papierach.  smile . To była spora inwestycja bo dołożyłem do niej jeszcze fotowoltaikę – pakiecik cały. Moduły monokrystaliczne o dużej mocy. Oczywiście ustawiłem się po zwrot kosztów – mam nadzieje że połowę odzyskam – zobaczymy. Póki co widzę że to ekociepło faktycznie jest tanie, już rejestruje 60-70% niższe koszty za cały marzec. Pompa ciepła ma wbudowany zbiornik na wodę więc też podgrzewam – mam pompę powietrzną od LG Therma V R32 IWT i moduły też od nich. Na pewno jest komfortowo, czysto i tanio ale więcej będę mógł powiedzieć o kosztach po całym sezonie grzewczym. Jakoś człowiekowi po prostu lżej że nie będzie musiał bić się o węgiel i płacić wyższych rachunków za prąd. Bezpieczeństwo energetyczne jest zapewnione.
Dom 150m – wybudowany dekadę temu, w standardzie sprzed 10 lat, ocieplony, podłogówka i grzejniki

forum.ogrzewnictwo.pl