Temat: Problem Z Utrzymaniem Nastawionej Temperatury - Duże Wahania Temperatu

Witam serdecznie,
Mam taki problem, ponieważ na ustawieniach sterownika PID przy nastawie 55st.C. sięga mi nawet 62st.C. przy spadku temp. kocioł zaczyna działać przy około 55, 56st.C, a temp. spadnie nawet do 42-44st.C. (zarówno przy -5 na dworze jak i przy temperaturze ok. 0,+4st.C), oczywiście przy zamkniętych oknach i stabilnych warunkach.
Męczę się już około miesiąca. Spala bardzo dużo ekogroszku (nie wiem czemu ale raz wciągnie 30kg/24h a przeważnie około 50-70kg).
Proszę nie pisać, ze nowy dom a WYNGIEL mam itp. wink


Próbowałem już robić:
- przysłonę kartonową na 70%,
- wyłączyłem PID, troche pomogło bo max dochodzi do 60st.C, ale spadnie również do tak ok 44,46st.C na sterowniku.
- próbowałem różnych nastaw dla 1 i 100% oraz dla podtrzymania, i czasu podawania.
- ekogroszek mam niby 28KJ - pali się ,,niby" dobrze.


Budynek jeszcze nie ocieplony (planowane 20cm), z drzwiami i szybami 3 szybowymi. Dach dobrze ocieplony - płaski.
Jak narazie ogrzewam tylko podłogówką bez CWU i cyrkulacji - stan budowy.


Mały opis budynku:
Aktualne ogrzewanie podłogówką (zasilanie między 24-30st C)
- parter - 1 rozdzielacz z pompą LFP obiegów 7 (55m2) (drugi lokal)
- parter - 1 rozdzielacz z pompą LFP obiegów 8 (około 85m2)
- piętro - 1 rozdzielacz z pompą LFP obiegów 7 (74m2)
- kocioł z podajnikiem na ekogroszek 16kW SEMRAU
- palnik EKOENERGIA 10-15kW (Dmuchawa - EWMAR-NESS RV14AR-G nie ma przesłony)
- Sterownik kotła IRYD RTZ FUZZY LOGIC (jeszcze bez czujnika temp. spalin, a z pogodówką się zastanawiam)
- zawór 4-drogowy na piecu nastawiony różnie i ręcznie na ok 25-30st.C
- rozłożenie podłogówki co 10cm,
- zawory 3drogowe przed rozdzielaczami, aktualnie otwarte na max aby sterowac 4D,
- niby nie mam małego obiegu kotła (lub tylko grawitacyjny - zdjecie w załączniku)


Aktualna nastawa na PID:
NASTAWA 55st.C.
- 1% = Podawanie 2min/ Dmuchawa 1
- 100% = Podawanie 35sek/ Dmuchawa 18 (dawałem na 30sek i dmuchawe w zakresie 16-19 - też nic
)-Podtrzymanie Czas przedmuchu 12 /Czas przerwy 10/ Krotność podawania 1
-Czas podawanie podajnika 8 (próbowałem już między 5 a 13 - nic nie daje)
-Regulacja PID = 2
-Zakres KP = 48
-Zakres KI = 50 (miałem też 28 i 35 i nic)
-Histereza kotła = 1
-Temp. zał. pomp - 35
-czas odł ompy CO - 5
-obniżenie temp kotła 5
-Obniżenie mocy dmuchawy = 5
-Podbicie obrotów dmuchawy = 5
-Czas podbicia obrotów = 3
-Podawanie w awarii = 5


Już sam nie wiem co myśleć czy to przez to, że nie ma izolacji? (cegła 24cm Porotherm). CWU nie ogrzewane, pompa rozłączona, W budynku temp, w zależności od nastawy między ok. 15-20stC. Sterownik resetowany, Dodatkowo zaizolowałem Armafelx czujnik temp. sterownika na róże zasilającej bo pokazuje trochę inną temp. niż termometr typowo na kotle, ale to nic nie dało (był tylko owinięty izolacyjną taśmą)

http://s2.ifotos.pl/mini/201701161_aeeasrs.jpg


Jak o czymś zapomniałem piszcie

forum.ogrzewnictwo.pl