1

Odp: Wiatrak przy domu.

Witam, czy ktoś może mi pomóc odpowiadając na poniższe pytania?:
1. Gdzie można kupić elektrownię wiatrową do użytku własnego - dom o pow. 300 m.kw.?(ogrzewanie i oświetlenie domu i posesji 30 arów),
2. Czy trzeba i jak to zalegalizować, w jakim urzędzie?( odbiór inspektora bud. i.t.p.?),
3. Jaki jest koszt takiej elektrowni wiatrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

2

Witam,szukam informacji na temat energii wiatrowej,a konkretnie wiatraka o mocy 3-5Kw.Interesuje mnie czy mogę sie odciąc od elektrowni przy tej mocy.Zapewne tak,jeśli chodzi o urządzenia domowe,jednak myślę o ogrzewaniu domu 150m2,no liczac z kotlownią,pralnią itd.jakieś 200m2.Gdzie szukac firmy,która logicznie i uczciwie te sprawy instaluje?Dom bedzie nowy,zatem energooszczędny,parterowy,w centralnej częsci domu kominek-to zawsze jakaś pomoc grzewcza.Dziękuję za wszelkie informacje.Pozdrawiam.

forum.ogrzewnictwo.pl

3

Orientując się co nie co w temacie to na 300m2 domu 5kVA to mało a koszty takich urządzeń są ogromne i jak myślę mało opłacalne no chyba że ma się kasy jak szejk.Np.10kVA to koszt około70 tyś .Po przeliczeniu tego na kwh z elektrowni to co najmniej 20lat.Tu jak myślę najważniejsza jest własna inicjatywa jest dużo taniej i bardziej opłacalnie.Pozdrawiam

4

manuela napisał/a:

Witam, czy ktoś może mi pomóc odpowiadając na poniższe pytania?:
1. Gdzie można kupić elektrownię wiatrową do użytku własnego - dom o pow. 300 m.kw.?(ogrzewanie i oświetlenie domu i posesji 30 arów),
2. Czy trzeba i jak to zalegalizować, w jakim urzędzie?( odbiór inspektora bud. i.t.p.?),
3. Jaki jest koszt takiej elektrowni wiatrowej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Wszystko znajdziesz na str.Siłownie wiatrowe.

5

Do Manuela . Do zasilenia domu w najbardziej  kłopotliwe urządzenia potrzebne jest około 3kW a to koszt około 20 tys  nie wiem czy to jest możliwe na dzień dzisiejszy to potwornie droga  inwestycja  i mało opłacalna za te pieniądze masz  co najmniej 15 lat sieci państwowych  tj. uni ewropejskiej.l Reszta po tym czasie i tak ma niewiele  z tym co będzie.\Żegnam.

6

moderator13 napisał/a:

Orientując się co nie co w temacie to na 300m2 domu 5kVA to mało a koszty takich urządzeń są ogromne i jak myślę mało opłacalne no chyba że ma się kasy jak szejk.Np.10kVA to koszt około70 tyś .Po przeliczeniu tego na kwh z elektrowni to co najmniej 20lat.Tu jak myślę najważniejsza jest własna inicjatywa jest dużo taniej i bardziej opłacalnie.Pozdrawiam

Po pierwsze radzę przez rok obserwować wiatromierz (nic z tego kochany adminie, linku nie wstawię), żeby się zorientować odnośnie warunków wiatrowych. Mieszkańcy wielkopolski będą rozczarowani. Jako jeden z pierwszych stał wiatrak w Kwilczu. Ile razy przejeżdżałem stał...

A ja jestem zainteresowany jaki jest koszt całej instatalcji?

8

Kilkadziesiąt tysięcy złotych ;]

9

No to ładnie. Niestety nie na moją kieszeń.

10

Mój sąsiad hobbystycznie zbudował wiatrak można powiedzieć, że sam. Metalowa konstrukcja była oczywiście wcześniej zamówiona i przez kilka lat czekała na postawienie do pionu. Teraz wiatrak nie jest jakiś wyjątkowo kolosalny, ale prezentuje się super. I jako że jest to konstrukcja "własna" to wiadomo, że nie wytworzy tyle energii co profesjonalny, ale wystarczy na codzienne ogrzanie wody - to już super, bo w okresie letnim  (mając oczywiście ogrzewanie na piec węglowy) nie musi w ogóle rozpalać pieca:) Ale wiadomo...musi się komuś chcieć, bo w tym przypadku to fajne pożyteczne hobby:)

11

No faktycznie to już dużo jak grzeje wodę. Super sprawa:)