Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE?

11 Odpowiedzi, 22407 Wyświetleń

zbynio

2008-05-27, 21:37:02
Unregistered
Witam,

Zdecydowałem się już na zastosowanie u siebie w domku jednorodzinnym pompy ciepła. Wybrałem już firmę. Jest to Junkers bo mam do nich zaufanie (korzystam z ich podgrzewacza wody). Problem pojawia się czy wybrać pompę ze zintegrowanym zasobnikiem c.w.u. (serii TM) czy z osobnym zasobnikiem (serii TE). Wziąłbym TM ale czasami w domu bywa od 5 do 10 osób więcej niż zwykle. Proszę o poradę. Pozdrowienia
  • Odpowiedz

janinna

2008-06-01, 17:50:59
Unregistered
Powiedz zbynio w jakich okresach masz tę nadwyżkę ludzi w domu? Junkers to dobre rozwiązanie. My z mężem mamy kocioł kondensacyjny i solary Junkersa i jesteśmy z tego zestawu bardzo zadowoleni. Ja na Twoim miejscu wzięłabym taką, która będzie zaspokajała potrzeby stałych bywalców i dorzuciła solary. Świetne rozwiązanie, bo normalnie taniej wychodzi a i jak się goście zwalą to też daje radę Smile Wszyscy są zadowoleni, bo nie brakuje ciepłej wody.
  • Odpowiedz

zbynio

2008-06-05, 20:35:59
Unregistered
Najczęściej to jest latem, kiedy to przyjeżdżają moi siostrzeńcy i bratankowie do dziadków na wakacje. Mieszkam z moimi rodzicami no i dlatego mam w wakacje tyle osób Smile Czasami zdarza sie na święta. Głównie mi chodzi o c.w.u bo ogrzewanie to prosta sprawa.
W zasadzie janinno to masz ciekawy pomysł co do połączenia z kolektorem. A skoro Junkers produkuje tez kolektory to coraz bardziej jestem przychylny takiemu zastosowaniu. Musze tylko poszukać informacji odnośnie takich połączeń. Ale najpierw muszę wybrać model pompy :/ I chyba zostanę przy tej TM Smile
  • Odpowiedz

janinna

2008-06-06, 13:38:41
Unregistered
Jak latem to nie ma problemu. Proponuje wybrać się do kogoś kto ma kwalifikacje i policzy Tobie jaką pompe zastosować.
  • Odpowiedz

jazzy

2008-06-08, 14:21:53
Unregistered
Junkers produkuje pompy ciepła? A są tak samo dobre jak ich kondensaty? Jeżeli tak to taka pompa posłuży na lata Smile A jak jeszcze serwis jest tak samo wykwalifikowany to użytkownik ma spokój z ogrzewaniem Wink
  • Odpowiedz

zbynio

2008-06-15, 11:42:56
Unregistered
wiesz janinna, że masz rację. Co ja będę myślał skoro od tego są odpowiedni ludzie. A myślicie, że Junkers ma takich specjalistów od pomp ciepła? Chodzi mi o ludzi, którzy wybiorą mi pompę Smile
  • Odpowiedz

janpan

2008-06-21, 12:27:46
Unregistered
Słuchaj zbynio z porządnymi firmami to jest tak: jak mają jakiś produkt to mają też specjalistów. Jestem przekonany, że Junkers posiada specjalistów od pomp ciepła tak samo jak posiada ludzi od kotłów, pieców, podgrzewaczy i czego tam jeszcze nie mają. Ale pamiętaj, że doborem instalacji i pompy zajmuje się projektant. Ty potem możesz ewentualnie ze specjalistami jeszcze raz to przeanalizować.
  • Odpowiedz

torsen1

2009-04-25, 16:40:38
Unregistered
Witam jestem tu pierwszy raz!

Mam pytanie: Chciałbym rozważyć taka instalacje na dom o pow. 400m² obecnie ogrzewany piecem gazowym sieciowym Wiessmana (rok produkcji 2000) o mocy 32 kW. Chciałbym alternatywnie dodać powietrzna pompę ciepła o mocy 15 KW plus bufor o pojemności na razie 1000 l, by moc korzystać głownie z taryfy nocnej ( dokładnie weekendowej). Czy to będzie ekonomiczne?
  • Odpowiedz

puterko

2009-10-07, 16:50:41
Unregistered
A mozecie napisac jaka jest cena takiej pompy ciepła ?
  • Odpowiedz

Jasińska

2010-02-08, 19:14:51
Unregistered
Witam (to mój pierwszy post!)
My z mężem szukamy teraz firmy, postanowiliśmy w naszym domu (który jest na etapie projektu) zainstalować pompę ciepła. Dopiero się orientuję w temacie Smile
Czy poza Junkersem możecie polecić jakąś firmę?
  • Odpowiedz

fotografiks

2010-05-23, 13:16:57
Unregistered
Pompa pompą, a jakie dolne źródło? kolektor pionowy czy poziomy ? Bo to także ma znaczny wplyw na koszty instalacji...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa