Zastanawiam się jak wysokie są dofinansowania do ekologicznych inwestycji. czy macie może jakieś info? Mąż zastanawia się co nazywane jest ekologiczna inwestycją?
Dofinansowania
20 Odpowiedzi, 33169 Wyświetleń
O ile mi wiadomo, to dofinansowania dla osób fizycznych (prywatnych) nie są takie powszechne i mogą się pojawiać, jeśli gmina się na nie zdecyduje i będzie mieć środki. Można jednak wziąć kredyt w BOŚ, taki dofinansowany (o ile jest w danej chwili dostępny), to i tak jest lepsze, niż płacić gotówką.
Też mnie to zainteresowało i sprawdziłam: w przypadku zakładania kolektorów słonecznych najlepiej skierować się do Narodowego Funduszu Ochrony środowiska. Teoretycznie dotacja może objąc nawet 45% ceny zakupu i montażu, ale to jest dotacja do spłaty kredytu więc odjąć od niej trzeba jeszcze inne koszty. Mimo tego to chyba dobra inwestycja bo ogrzewanie znacznie tańsze.
No to ładnie. Mają podpisane umowy z konkretnymi bankami i tam musimy wpaść w kredyt, żeby oni nam do tego (pewnie nieniskiego) kredytu dopłacili część. I to ma być proekologiczne działanie państwa?
spichu napisał(a):No to ładnie. Mają podpisane umowy z konkretnymi bankami i tam musimy wpaść w kredyt, żeby oni nam do tego (pewnie nieniskiego) kredytu dopłacili część. I to ma być proekologiczne działanie państwa? w 100% się z Tobą zgadzam... no cóż nam pozostało... korzystać z tego co mamy...
Witam serdecznie,
a czy ktos starał sie o dofinansowanie , w przypadku zmiany ogrzewania z tradycyjngo na ogrzewania biomasą - dokładnie pelletami? chodzą za mna pellety, moze jest ktos kto ma , korzysta i jest zadowolony?
w BOSie byl kiedys kredyt na przerabianie piecow olejowych na pelletowe, ale nie wiem czy jeszcze mozna go dostac...
bambini napisał(a):Witam serdecznie, Ja tak samo szukam rozsądnego wyjścia i również cenię sobie pellety.
Jest jakaś metoda w naprzemiennym stosowaniu dwóch różnych typów pelletów? Czy po prostu w zależności od dostępności - raz jeden, raz drugi?
Dofinansowania do ekologicznych źródeł energii jak najbardziej istnieją. Napewno BOŚ Bank udziela preferencyjnych kredytów na niekonwencjonalne źródła energii. Pamiętajmy, że UE nałożyła na nas pewien wymóg zwiazany z wykorzystaniem Odnawialnych Źródeł Energii, co za tym idzie każda inwestycja z tym związana będzie rozpatrywana indywidualnie i jest szansa przy tym na jakieś dofinansowanie.
Poza tym pytajcie się w swoich gminach czy nie ma programów wprowadzających takie dotacje. Np. Kraków ruszył z programem ograniczania niskiej emisji i udziela dotacji do inwestycji związanej np. z likwidacją kotła na paliwo stałe na rzecz np pompy ciepła.
Ale jak najbardziej dofinansowanie na ekologiczne ogrzewanie jest możliwe. teraz nawet firmy zajmujące się sprzedażą kolektorów, czy też pomp ciepła tudzież innego tego rodzaju sprzętu, od razu informują o możliwości otrzymania dofinansowania. Jeśli chodzi o kolektory słoneczne, to ostatnio dzwonił do mnie pan i zapraszał na spotkanie informacyjne w tym temacie. Jak sie okazało dofinansowanie moze sięgnąć nawet 50% kosztów zakupu. Moim zdaniem warto.
Z tego co mi wiadomo to dofinansowania Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do kolektorów mają być do końca 2015 roku. Mieszkańcy województwa małopolskiego mogą otrzymać dotacje na wymianę kotła. Większość formalności można dopełnić z pomocą Autoryzowanego Partnera Handlowego Buderus.
Myśleliście o KAWCE? Teraz, w 2015 roku ma być nowy nabór. Coś na ten temat było na blogu De Dietrich.
Tak powinno coś być koło czerwca
polecam zainteresować się programem KAWKA. z tego co wiem, to wnioski nadal można skłądać w większości województw
przem napisał(a):Z tego co mi wiadomo to dofinansowania Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do kolektorów mają być do końca 2015 roku. Mieszkańcy województwa małopolskiego mogą otrzymać dotacje na wymianę kotła. Większość formalności można dopełnić z pomocą Autoryzowanego Partnera Handlowego Buderus. a ja z kolei słyszałam, że czas na składanie wniosków o dofinansowanie minął już....
Jeśli chodzi o KAWKĘ to z tego co wiem, o dofinansowanie można ubiegać się do 2017 roku. Także podejrzewam, że wkrótce pojawi się jakieś info o tym, jak, kiedy i gdzie można się o nie starać w przyszłym roku. Ale jeśli ktoś myśli o instalacji jakiegoś ekologicznego rozwiązania grzewczego, to może warto przyjrzeć się programowi Prosument. Tutaj jest dosyć przystępnym językiem wyjaśnione z czym to się je http://blog.dedietrich.pl/zmiany-w-programie-prosument/
do końca grudnia tego roku 3000 zła na kompleksową instalację oferuje vikersonn. dotacja obejmuje:
pompy ciepła z modułem WIFI kotłowni z instalacją CWU ogrzewania podłogowego modułu chłodniczego/rekuperacja wykonania odwiertów pionowych
Orientuje sie moze ktos jak teraz wyglada kwestia dotacji? (na 2016 rok)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-03-24, 11:23:56 przez Bogdan2109.)
Czy to znaczy, że do rekuperatorów także jest dofinansowanie?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości