Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA
POMPY CIEPŁA

Dofinansowania

20 Odpowiedzi, 35403 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

janinna

2008-05-06, 19:15:41
Unregistered
Zastanawiam się jak wysokie są dofinansowania do ekologicznych inwestycji. czy macie może jakieś info? Mąż zastanawia się co nazywane jest ekologiczna inwestycją?

amradeo

2009-02-25, 15:35:47
Unregistered
O ile mi wiadomo, to dofinansowania dla osób fizycznych (prywatnych) nie są takie powszechne i mogą się pojawiać, jeśli gmina się na nie zdecyduje i będzie mieć środki. Można jednak wziąć kredyt w BOŚ, taki dofinansowany (o ile jest w danej chwili dostępny), to i tak jest lepsze, niż płacić gotówką.

erikaM

2012-06-14, 12:00:53
Unregistered
Też mnie to zainteresowało i sprawdziłam: w przypadku zakładania kolektorów słonecznych najlepiej skierować się do Narodowego Funduszu Ochrony środowiska. Teoretycznie dotacja może objąc nawet 45% ceny zakupu i montażu, ale to jest dotacja do spłaty kredytu więc odjąć od niej trzeba jeszcze inne koszty. Mimo tego to chyba dobra inwestycja bo ogrzewanie znacznie tańsze.

spichu

2012-06-18, 09:47:48
Unregistered
No to ładnie. Mają podpisane umowy z konkretnymi bankami i tam musimy wpaść w kredyt, żeby oni nam do tego (pewnie nieniskiego) kredytu dopłacili część. I to ma być proekologiczne działanie państwa?

ryszard_38

2012-09-14, 07:42:08
Unregistered
spichu napisał(a):No to ładnie. Mają podpisane umowy z konkretnymi bankami i tam musimy wpaść w kredyt, żeby oni nam do tego (pewnie nieniskiego) kredytu dopłacili część. I to ma być proekologiczne działanie państwa?

w 100% się z Tobą zgadzam...
no cóż nam pozostało... korzystać z tego co mamy...

bambini

2012-10-14, 17:17:16
Unregistered
Witam serdecznie,
a czy ktos starał sie o dofinansowanie , w przypadku zmiany ogrzewania z tradycyjngo na ogrzewania biomasą - dokładnie pelletami?
chodzą za mna pellety, moze jest ktos kto ma , korzysta i jest zadowolony?

berecik

2012-10-22, 20:15:10
Unregistered
w BOSie byl kiedys kredyt na przerabianie piecow olejowych na pelletowe, ale nie wiem czy jeszcze mozna go dostac...

TheGreetingSong

2012-11-06, 12:48:40
Unregistered
bambini napisał(a):Witam serdecznie,
a czy ktos starał sie o dofinansowanie , w przypadku zmiany ogrzewania z tradycyjngo na ogrzewania biomasą - dokładnie pelletami?
chodzą za mna pellety, moze jest ktos kto ma , korzysta i jest zadowolony?

Ja tak samo szukam rozsądnego wyjścia i również cenię sobie pellety.

TheGreetingSong

2012-11-29, 15:33:50
Unregistered
Jest jakaś metoda w naprzemiennym stosowaniu dwóch różnych typów pelletów? Big Grin Czy po prostu w zależności od dostępności - raz jeden, raz drugi?

PCS

2013-01-03, 14:16:01
Unregistered
Dofinansowania do ekologicznych źródeł energii jak najbardziej istnieją. Napewno BOŚ Bank udziela preferencyjnych kredytów na niekonwencjonalne źródła energii. Pamiętajmy, że UE nałożyła na nas pewien wymóg zwiazany z wykorzystaniem Odnawialnych Źródeł Energii, co za tym idzie każda inwestycja z tym związana będzie rozpatrywana indywidualnie i jest szansa przy tym na jakieś dofinansowanie.

Poza tym pytajcie się w swoich gminach czy nie ma programów wprowadzających takie dotacje. Np. Kraków ruszył z programem ograniczania niskiej emisji i udziela dotacji do inwestycji związanej np. z likwidacją kotła na paliwo stałe na rzecz np pompy ciepła.

sylwia4012

2014-06-12, 08:09:03
Unregistered
Ale jak najbardziej dofinansowanie na ekologiczne ogrzewanie jest możliwe. teraz nawet firmy zajmujące się sprzedażą kolektorów, czy też pomp ciepła tudzież innego tego rodzaju sprzętu, od razu informują o możliwości otrzymania dofinansowania. Jeśli chodzi o kolektory słoneczne, to ostatnio dzwonił do mnie pan i zapraszał na spotkanie informacyjne w tym temacie. Jak sie okazało dofinansowanie moze sięgnąć nawet 50% kosztów zakupu. Moim zdaniem warto.

przem

2014-09-25, 18:49:51
Unregistered
Z tego co mi wiadomo to dofinansowania Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do kolektorów mają być do końca 2015 roku. Mieszkańcy województwa małopolskiego mogą otrzymać dotacje na wymianę kotła. Większość formalności można dopełnić z pomocą Autoryzowanego Partnera Handlowego Buderus.

walter_d

2014-11-27, 14:43:35
Unregistered
Myśleliście o KAWCE? Teraz, w 2015 roku ma być nowy nabór. Coś na ten temat było na blogu De Dietrich.

olaW

2015-04-17, 10:29:05
Unregistered
Tak powinno coś być koło czerwca

pappenhaimer

2015-06-18, 14:32:35
Unregistered
polecam zainteresować się programem KAWKA. z tego co wiem, to wnioski nadal można skłądać w większości województw

hania78

2015-06-22, 09:25:03
Unregistered
przem napisał(a):Z tego co mi wiadomo to dofinansowania Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej do kolektorów mają być do końca 2015 roku. Mieszkańcy województwa małopolskiego mogą otrzymać dotacje na wymianę kotła. Większość formalności można dopełnić z pomocą Autoryzowanego Partnera Handlowego Buderus.

a ja z kolei słyszałam, że czas na składanie wniosków o dofinansowanie minął już....

walter_d

2015-10-19, 10:33:47
Unregistered
Jeśli chodzi o KAWKĘ to z tego co wiem, o dofinansowanie można ubiegać się do 2017 roku. Także podejrzewam, że wkrótce pojawi się jakieś info o tym, jak, kiedy i gdzie można się o nie starać w przyszłym roku. Ale jeśli ktoś myśli o instalacji jakiegoś ekologicznego rozwiązania grzewczego, to może warto przyjrzeć się programowi Prosument. Tutaj jest dosyć przystępnym językiem wyjaśnione z czym to się je http://blog.dedietrich.pl/zmiany-w-programie-prosument/

pappenhaimer

2015-12-22, 15:14:18
Unregistered
do końca grudnia tego roku 3000 zła na kompleksową instalację oferuje vikersonn. dotacja obejmuje:
pompy ciepła z modułem WIFI
kotłowni z instalacją CWU
ogrzewania podłogowego
modułu chłodniczego/rekuperacja
wykonania odwiertów pionowych

Bogdan2109

2016-03-24, 11:23:03
Unregistered
Orientuje sie moze ktos jak teraz wyglada kwestia dotacji? (na 2016 rok)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-03-24, 11:23:56 przez Bogdan2109.)

Weronia963

2016-04-12, 08:06:44
Unregistered
Czy to znaczy, że do rekuperatorów także jest dofinansowanie?

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa