Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Współpraca pompy ciepła z kominkiem z płaszczem wodnym

3 Odpowiedzi, 10808 Wyświetleń

MARGOLKA_Z1

2011-10-27, 19:46:00
Unregistered
Witam. Planujemy do ogrzewania domu i wody użytkowej zastosować takie rozwiązanie - pompa ciepła+kominek z płaszczem wodnym. Czy jest to dobre rozwiązanie? Proszę o wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

Kraken

2011-11-02, 07:47:07
Unregistered
Sprawa jest dość skomplikowana bo wiele osób proponuje wspomaganie pompy ciepła właśnie kominkiem z płaszczem. Ja osobiście nie rozumiem tego toku myślenia. Pompa ciepła jako urządzenie z założenia ma być samowystarczalna w domach energooszczędnych. Oczywiście osoby, zużywające w domu więcej energii zmuszone są do korzystanie z innych urządzeń grzewczych ale nie ma sensu kombinować z kotłami z płaszczami wodnymi, są po prostu bardzo drogi. Ja jestem zwolennikiem połączenia pompy z systemem kolektorów słonecznych. Dobre kolektory słoneczne są wstanie pomagać w podgrzewaniu wody użytkowej lub w ogrzewaniu przez 3/4 roku, a same generują wystarczająco dużo mocy aby zapewnić odpowiednie warunki przez prawie pół. Jednak osobom które nie mają ochoty "bawić się w solary" proponuje pompę wspomaganą przez zwykły kominek, który będzie miał dodatkowy efekt w postaci estetyki, a ich cena jest zdecydowanie niższa od kotłów z płąszem.
  • Odpowiedz

simon

2012-03-09, 17:22:48
Unregistered
MARGOLKA_Z1 napisał(a):Witam. Planujemy do ogrzewania domu i wody użytkowej zastosować takie rozwiązanie - pompa ciepła+kominek z płaszczem wodnym. Czy jest to dobre rozwiązanie? Proszę o wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję.

MOJE ZDANIE JEST CAŁKOWIE NA TAK. JEŚLI CHCESZ W ZIMOWE DNI PALIĆ W KOMINKU NAWET W CELACH TYLKO ESTETYCZNYCH TO CZEMU NIE SKORZYSTAĆ Z CIEPŁA GENEROWANEGO PRZEZ KOMINEK. SUPER POMYSŁ. NIE SŁUCHAJ NIKOGO KTO PRZY POMPIE CIEPŁA PROPONUJE CI KOLEKTORY SŁONECZNE. Z PUNKTU EKONOMI DZIAŁANIE ZUPEŁNIE NIEUZASADNIONE. KONIEC.KROPKA.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa