Witam. Planujemy do ogrzewania domu i wody użytkowej zastosować takie rozwiązanie - pompa ciepła+kominek z płaszczem wodnym. Czy jest to dobre rozwiązanie? Proszę o wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję.
Sprawa jest dość skomplikowana bo wiele osób proponuje wspomaganie pompy ciepła właśnie kominkiem z płaszczem. Ja osobiście nie rozumiem tego toku myślenia. Pompa ciepła jako urządzenie z założenia ma być samowystarczalna w domach energooszczędnych. Oczywiście osoby, zużywające w domu więcej energii zmuszone są do korzystanie z innych urządzeń grzewczych ale nie ma sensu kombinować z kotłami z płaszczami wodnymi, są po prostu bardzo drogi. Ja jestem zwolennikiem połączenia pompy z systemem kolektorów słonecznych. Dobre kolektory słoneczne są wstanie pomagać w podgrzewaniu wody użytkowej lub w ogrzewaniu przez 3/4 roku, a same generują wystarczająco dużo mocy aby zapewnić odpowiednie warunki przez prawie pół. Jednak osobom które nie mają ochoty "bawić się w solary" proponuje pompę wspomaganą przez zwykły kominek, który będzie miał dodatkowy efekt w postaci estetyki, a ich cena jest zdecydowanie niższa od kotłów z płąszem.
MARGOLKA_Z1 napisał(a):Witam. Planujemy do ogrzewania domu i wody użytkowej zastosować takie rozwiązanie - pompa ciepła+kominek z płaszczem wodnym. Czy jest to dobre rozwiązanie? Proszę o wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję.
MOJE ZDANIE JEST CAŁKOWIE NA TAK. JEŚLI CHCESZ W ZIMOWE DNI PALIĆ W KOMINKU NAWET W CELACH TYLKO ESTETYCZNYCH TO CZEMU NIE SKORZYSTAĆ Z CIEPŁA GENEROWANEGO PRZEZ KOMINEK. SUPER POMYSŁ. NIE SŁUCHAJ NIKOGO KTO PRZY POMPIE CIEPŁA PROPONUJE CI KOLEKTORY SŁONECZNE. Z PUNKTU EKONOMI DZIAŁANIE ZUPEŁNIE NIEUZASADNIONE. KONIEC.KROPKA.