Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

koszt założenia kolektora słonecznego ?

11 Odpowiedzi, 21074 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Fabian

2010-07-21, 19:27:11
Unregistered
Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki jest koszt założenia kolektora słonecznego do podgrzania wody i bojlerze i czy dobrze się to sprawdza w mroźne zimy ?

lukjanko

2010-11-23, 21:05:00
Unregistered
Witam. Dwa panele zbiornik 300l i reszta pierdół 12500pln. Co do skuteczności to mam to dopiero dwa miesiące więc ciężko mi cos odpowiedziec ale jak na razie jestem zawiedziony

tomanos

2012-01-31, 16:01:40
Unregistered
ja mam kolektor od 2 lat, dobrze wychodzę na tym finansowo.jak potrzebujesz sie doskzolić z wiedzy o kolektorach i innych odnawilanych zrodłach energii to mysle, ze blog<reklama>ADMIN jest niezly na początek.

Grzesiek4093

2013-03-23, 19:42:13
Unregistered
Fajnie byłoby korzystać z energii słonecznej, na razie niestety u mnie możliwości finansowe nie pozwwalają, ale moze kiedyś.. Wink

karolf

2013-12-09, 07:56:45
Unregistered
Inwestycja opłacalna ale na zwrot trzeba długo poczekać. A z racji że nie tylko o finanse chodzi, posiadanie świadomości że się korzysta z czystej energii - bezcenne.

magnolia

2014-07-21, 09:10:47
Unregistered
U mnie całkowity koszt wyniósł ok. 13000zł. Mam go od 3 lat, w zimie dobrze się spisuje chociaż aż takiej ostrej zimy ostatnio nie było, a finansowo dobrze na tym wychodzę, jednak na zwrot kosztów trzeba trochę poczekać.

bialygrzejnik

2014-08-06, 07:56:06
Unregistered
Ja mam taki kolektor już od kilku lat i u mnie świetnie się sprawdza w zimie. I jaka oszczędność pieniędzy. Same plusy, także polecam.

Twolik

2014-12-29, 12:31:09
Unregistered
Mój znajomy zakładał kiedyś kolektory słoneczne na dom, z tego co mówił to część kosztów około 40% udało mu się uzyskać z dofinansowania z jakiegoś projektu, którego celem było wspieranie ekologicznej energii itp. Poszukaj może w tym kierunku, może coś znajdziesz Wink

olaW

2015-04-08, 09:09:43
Unregistered
Ja też myślę o takim kolektorze ale nie jestem do końca przekonana czy to się sprawdza.

hania78

2015-08-07, 09:18:06
Unregistered
jak dotąd dużo opinii jest pozytywnych, może jeśli ma się fundusze to warto się zastanowić, no i przyroda nie cierpi na tym Smile

KonsultantBuderus

2015-08-30, 19:42:53
Unregistered
olaW napisał(a):Ja też myślę o takim kolektorze ale nie jestem do końca przekonana czy to się sprawdza.

Kolektory sprawdzają się wtedy, kiedy mamy pewność, że jesteśmy w stanie uzyskaną z nich energię w pełni wykorzystać i zużyć. Dla małej rodziny, mieszkającej w niewielkim domu jednorodzinnym, ze standardową liczbą punktów poboru wody i generującej niewielkie zużycie, niekoniecznie będzie to rozwiązanie ekonomiczne. Dla większego gospodarstwa z kolei solary bywają naprawdę opłacalne. Zachęcam Państwa do zapoznania się z ofertą solarów i innych rozwiązań techniki słonecznej marki Buderus http://www.buderus.pl/produkty/kategorie...loneczna/. Jeżeli będą jakieś pytania - chętnie odpowiem.

Pozdrawiam,
Konsultant marki Buderus

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa