Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Czy inwestycja w pompę ciepła się opłaca?

68 Odpowiedzi, 182338 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

wklaczynski

2016-03-13, 18:43:29
Unregistered
Ja zrobiłem najprościej jak się da, gdzieś 5 lat temu , instalacja ma być tania aby uzasadnić ekonomicznie jej wybór. Kupiłem najtańszą PC gdzieś za 8 kafli 12KW, bez super komputera pogodowego itp, kompresor, wymienniki, itp...., pompka no name, jedyne co markowe w niej to kompresor Copeland. W tym był spiralny wymienniki ciepła aby działały na wodę gruntową, bez jakiś zapychających się super pierdół wymagającej sterylnej wody w obiegu. Wiertło na allegro do wiercenia studni 800zł, wywierciłem 2 studnie w 2 dni 5 lat nie mam problemu. Pompa hydroforu jakaś polska omnigena za 100zł 250W pompuje wodę z jednej studni do drugiej, to wystarcza temperatura DZ 12C całą zimę, ale może mam szczęście że są takie warunki koło domu, nie wiem. W domu mam podłogówkę, dom nowy ocieplony, powierzchnia do grzania 200m². Pompa pracuje z zimę 10h, w taryfie nocnej, miesięcznie w sezonie grzewczym temp w domu 22C, płacę 350zł miesięcznie. Ważne aby nie przegrzewać instalacji wodę w buforze grzeję do 40C, taka idzie na podłogówkę. Do CWU używam gazowego podgrzewacza, który podnosi do 70C od tej 40C, nie wymagam takich temperatur od pompy bo efektywność jej spada mimo że potrafi grzać do 60C, mam taki tryb w piecu gazowym, tryb zwany ECO. Mam piec gazowy ale nie włączałem go w tryb grzania CO, to taka rezerwa jakby coś padło, albo zima dla 12KW była za ciężka, na szczęście jeszcze nie było konieczne. Ale dla testów próbowałem 1 miesiąc grzać piecem gazowym, rachunek za gaz przyszedł na 900zł, mimo że piec Vaillant kondensat, a nie mam kuchenki gazowej tylko indukcyjną, a więc nie chcę go włączać z oczywistych powodów, działa jedynie jako podgrzewacz CWU, i wyjście bezpieczeństwa jak coś walnie albo będzie -30C i PC nie da rady.

Instalacja działa 5 lat i jak na razie odpukać nic się nie dzieje, no może naczynie przeponowe przeżarła rdza, wymieniłem. Nie wysadziło mi pół domu jak mnie ostrzegali krawaciarze od systemów grzewczych ostrzegając mnie przed tą taniochą. Myślę że nie ma co napychać kabzy innym, to ma być oszczędność. Jednak jest rozwiązanie dla ludzi, którzy potrafią trochę pokombinować ustawić to aby ze sobą to grało i wiedzą jak posługiwać się narzędziami, itp... Dla innych jednak pozostaje zdalny monitoring, wizyta serwisanta co 3 dni i wszystkie wyciskające kasę bajery super komputery, niestety coś za coś. Czasami warto nieraz przeczytać książkę i poradzić sobie samemu, a kasę spożytkować inaczej. Ci którzy uważają, że instalacja za 200tys jest ekonomiczna, to taniej wyjdzie piec automatyczny na eco-groszek i lokata na 25 lat na zakup paliwa.

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa