Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Gree POMPY CIEPŁA
Klimatherm KLIMAKONWEKTORY
Klimor REKUPERACJA
Kaisai POMPY CIEPŁA
Toshiba TOSHIBA HVAC
Alnor REKUPERATORY
Haier POMPY CIEPŁA
Hitachi POMPY CIEPŁA
KAN SYSTEMY INSTALACYJNE
Novli GRZEJNIKI
Ferro TECHNIKA GRZEWCZA
Resideo ROZWIĄZANIA HVAC
Raychem Chemelex Elekt. Syst. GRZEWCZE
Rumet ARMATURA MOSIĘŻNA
Nordis POMPY CIEPŁA
Twoje Klimatyzatory ROZWIĄZANIA HVAC

Czy inwestycja w pompę ciepła się opłaca?

68 Odpowiedzi, 182333 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Piotr G.

2016-01-17, 21:32:00
Unregistered
Tak czytam o tych pompach ciepła i ich opłacalności i w moim przypadku raczej się nie opłaca.
Zrobię krótkie zobrazowanie i podliczenie.
Dom Pik 2 z garażem dwustanowiskowym. Ok.130m2 bez garażu do ogrzania( w garażu jest jeden grzejnik(10 żeber) dla utrzymania dodatnich temp z powodu przyłącza wody ) , ściany pustak ceramiczny 25cm +15 styropianu, poddasze wełna 2x15 cm. Ocielenie podłogi na parterze styropian 2x8cm, Okna trzy-szybowe.
Dom ogrzewany za pomocą podłogówki oraz grzejników panelowych. (wyszło na podłogówkę ok. 780 m rurek a grzejniki łącznie maja 110 żeber (paneli)

Piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny viessmann vitodens 100 z zasobnikiem 120l cena 6 tyś zł brutto z rabatem.
koszt komina odpada bo wypuszczane turbo (dostarczone w komplecie z piecem) na północnej ścianie.

Koszt przyłącza gazowego 4.5tys zł (38m rury do licznika stąd taka cena)
Koszt instalacji wewnętrznej z projektem 2 tyś zł (liczę to razem z rurą do kuchenki gazowo-indukcyjnej i skrzynką gazu).
koszt odbioru, kominiarz, itp 500 zł

Doliczę jeszcze sterownik pokojowy i pompki obiegowe c.o i c.w.u razem 1 tys. zł
Nie liczę kosztu podłączenia pieca do instalacji wodnej oraz samych instalacji grzewczych bo to zrobiłem we własnym zakresie.

Całkowity koszt inwestycji to 14 tys zł.

Teraz roczne zużycie gazu od stycznia 2015 do stycznia 2016 to ok 1000m3 gazu. Suma rachunków za gaz: ogrzewanie + częściowo gotowanie + ciepła woda do mycia to 2700 zł
Żeby być uczciwym to mamy jeszcze kominek ale zwykły kosztował ok. 5 tys z wykonaniem i spalamy w nim 2 kubiki drewna na rok bo służy on do palenia raczej z przyjemności niż konieczności ale jakby nie było daje tez ciepło i trzeba doliczyć kwotę za drewno 400 zł.
Doliczając kominek to inwestycja kosztowała 19 tys zł
Na koniec zużycie prądu ale nie wiem ile, jednak rachunki za prąd mam bardzo niskie miedzy 50 -100zł na miesiąc.
Wiec szacuje ze rocznie piec i pompki zużyją prądu za 100-200 zł

Koszt grzania 3100 zł + przegląd pieca i kominiarz to 300zł+ 200zł za prąd = 3600 zł/rok

Teraz pytanie za ile lat by mi się zwróciła ta pompa ciepła przy moich obecnych rachunkach jakie przedstawiłem???

Temperatura w domu ustawiona na 22 stopnie przez cała dobę pomimo że mam możliwość programowania (histereza +- 0.2 stopnia).
Piec ustawiony na 45 stopni kaloryfery, podłogówka 36 stopni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-01-17, 21:54:14 przez Piotr G..)

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama
Kategorie Aktualności Promocje Artykuły Produkty
Serwisy
Nasze Portale klimatyzacja.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa