Witam, tak z ciekawości chciałem zapytać jaki jest mniej więcej roczny koszt ogrzewania pompą domu np 150m2 i jaki jest przybliżony koszt instalacji takiej pompy ?
Koszt rocznego ogrzewania pompą ?
26 Odpowiedzi, 34461 Wyświetleń
Koszty ogrzewania zależą od tego jak ciepły jest dom. Natomiast porównanie kosztów ogrzewania w zależności od rodzaju zastosowanego paliwa może Pan sprawdzić na ...
Rozumiem, a czy rozdaj pompy ma znaczenie? Nie chcę tutaj reklamować, ale znalazłem ofertę na stronie jednego z producentów na <reklama> , który posiada model i podobno ten model jest sprawdzony i w miarę tani. Co Pan myśli?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-04, 14:56:21 przez marekcki.)
Ja osobiście posiadam pompę firmy <reklama> dom 120m2 i z tego co widzę jakoś wielkich pieniędzy na ogrzewanie wcale nie tracę W porównaniu do kumpla który ma ogrzewanie na gaz ja po zimie w ogóle nie narzekam hehe
Roczny koszt ogrzewania pompą ciepła w stosunku do tradycyjnych źródeł, jest znacznie niższy i znacząco odczuwalny dla portfela inwestora. Największe oszczędności można poczynić montując gruntową pompę ciepła typu bezpośrednie odparowanie - bezpośrednia kondensacja, ponieważ jest to obecnie najefektywniejsza i najekonomiczniejsza opcja, zarówno przy zakupie jak i eksploatacji.
Nadmienię również, iż żywotność sprężarek zastosowanych w takich pompach jest rzędu 20-30 lat. Dodatkowo jest to w zasadzie jedyny element, który ulega zużyciu i wymianie po wskazanym okresie. Obecnie Unia Europejska kładzie bardzo duży nacisk na wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. Przy tej okazji powstało kilka źródeł dofinansowania do instalacji z pompami ciepła.
jak poszukasz, to znajdziesz w seci kalkulator do obliczenia kosztów takiego ogrzewania, gdzie podajszesz kilka parametrów i masz jasno podane ile wynosi Cię inwestycja, ile Ci się zwróci i w jakim czasie.
PCS napisał(a):Roczny koszt ogrzewania pompą ciepła w stosunku do tradycyjnych źródeł, jak słusznie zauważyli koledzy Jacek i tomanos, jest znacznie niższy i znacząco odczuwalny dla portfela inwestora. Największe oszczędności można poczynić montując gruntową pompę ciepła typu bezpośrednie odparowanie - bezpośrednia kondensacja, ponieważ jest to obecnie najefektywniejsza i najekonomiczniejsza opcja, zarówno przy zakupie jak i eksploatacji. No dobra, kolejne pytanie. Jak długo zwraca się ta inwestycja? Jak długo zwracała się, albo będzie się jeszcze zwracać w Twoim przypadku, oraz co z GWC? Jak to oceniasz?
pobijam pytanie, szwagier rozważa taką pompę, trochę poprzeglądał ofert, ale nie wie jak obliczyć ten zwrot z inwestycji? ktoś poradzi?
Dołączam się do prośby. Mnie również interesuje wszystko na temat pomp.
A jaki koszt takiej pompy?
O pompach prawie wszystko znajdziesz tutaj http://www.ogrzewnictwo.pl/poradniki/pompy-do-c-w-u Jak masz pytania, to możesz skorzystać z formularza i wysłać zapytanie bezpośrednio do firm.
ale sama pompa + instalacja ???
olaW napisał(a):A jaki koszt takiej pompy? olaW koszt pompy uzależniony jest od wielu czynników. jeżeli mówimy o samym urządzeniu, bez instalacji i np odwiertów, to zacznijmy od tego czy jest powietrzna/gruntowa itp, a skończmy na tym jaką ma moc. napisz lepiej dla jakiego domu poszukujesz
Są dostępne, jeśli cię to zainteresuje takie konfiguratory online: http://www.dedietrich.pl/Produkty/Konfig...cieplnych. I tam można sobie coś wstępnie dobrać. Ale tak jak ktoś już wcześniej wspomniał, najlepiej zapytać bezpśrednio albo samą firmę, albo jeszcze lepiej zaufanego instalatora, który współpracuje z daną marką.Bo tak naprawdę przez neta trudno cokolwiek doradzić...zresztą są różne pompy, więc i tak warto się z kimś skonsultować
Witam,
Dla nowoczesnego budownictwa niskoenergetycznego i pasywnego, idealnym rozwiązaniem może być zastosowanie gruntowej pompy ciepła Supraeco STE marki Junkers. Dzięki zwiększonej izolacji budynku oraz szczelności przegród budowlanych, można znacznie ograniczyć straty ciepła budynku. Dobór pompy ciepła na niższe parametry pozwoli zwiększyć jej sprawność oraz znacząco ograniczyć zużycie energii elektrycznej. W celu doboru urządzenia oraz symulacji rocznych kosztów eksploatacji zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 600 801. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers
wracając do samych kosztow, to umnie w sezonie ostatnim miesięcznie z podłogówką wychodziło mniej więcej 300zł (październik-marzec). dom 150 m2, pompa gruntowa vikersonn
300 zł rozumiem że miesięcznie. A pompa jest na CO, CWO? oba, Jakie zapotrzebowanie energetyczne było przewidziane na dom?
Witam,
a co z latem i ogrzewaniem C.W.U, jakie jest zużycie prądu w tym okresie? w porównaniu z ogrzewaczem izolowanym zasilanym grzałką.
Ja wcześniej ogrzewałem dom pompą jednak znalazłem lepsze rozwiązanie. Kwestia jest tylko taka czy masz wystarczającą ilość miejsca na podwórku. Zobacz sobie wymagane odległości tutajhttp://www.baltykgaz.pl/baza-wiedzy/bezp...d-obiektow i daj znać.
w lecie to używanie pompy chyba tylko do ciepłej wody bo ogrzewać nie trzeba. Więc można w jakiś inny sposób dogrzewać wodę aby służyła do mycia albo kąpieli.
swiezak napisał(a):300 zł rozumiem że miesięcznie. A pompa jest na CO, CWO? oba, Jakie zapotrzebowanie energetyczne było przewidziane na dom? tak, miesięcznie. [reklama] jest na co i cwu. pytasz o zapotrzebowanie zimą w okresie ogrzewania?
Ktoś w ogóle ma te pompy?
Demetr napisał(a):Ktoś w ogóle ma te pompy? coraz więcej osób ma pompy bo rośnie świadomość użytkowników a dodatkowo wymagane są ekologiczne rozwiązania.
To zależy od ocieplenia domu, z jakich materialów jest zbudowany, ale pompa na pewno się oplaca. Ja mam od ,reklama, pozdrawiam, Admin> o koszty znacznie się obniżyly, a jeśli możesz to zintegrowac z fotowoltaiką to w ogóle będziesz mieć ekologiczny dom.
Też jestem ciekawa jak to wygląda i czy są osoby, które np chwalą sobie pompę ciepła i czy są też takie które żałują.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości