Forum ogrzewnictwo
Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - Wersja do druku

+- Forum ogrzewnictwo (https://forum.ogrzewnictwo.pl)
+-- Dział: Instalacje (https://forum.ogrzewnictwo.pl/forumdisplay.php?fid=74)
+--- Dział: Pompy ciepła (https://forum.ogrzewnictwo.pl/forumdisplay.php?fid=108)
+--- Wątek: Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? (/showthread.php?tid=829)

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - zbynio - 2008-05-27

Witam,

Zdecydowałem się już na zastosowanie u siebie w domku jednorodzinnym pompy ciepła. Wybrałem już firmę. Jest to Junkers bo mam do nich zaufanie (korzystam z ich podgrzewacza wody). Problem pojawia się czy wybrać pompę ze zintegrowanym zasobnikiem c.w.u. (serii TM) czy z osobnym zasobnikiem (serii TE). Wziąłbym TM ale czasami w domu bywa od 5 do 10 osób więcej niż zwykle. Proszę o poradę. Pozdrowienia

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - janinna - 2008-06-01

Powiedz zbynio w jakich okresach masz tę nadwyżkę ludzi w domu? Junkers to dobre rozwiązanie. My z mężem mamy kocioł kondensacyjny i solary Junkersa i jesteśmy z tego zestawu bardzo zadowoleni. Ja na Twoim miejscu wzięłabym taką, która będzie zaspokajała potrzeby stałych bywalców i dorzuciła solary. Świetne rozwiązanie, bo normalnie taniej wychodzi a i jak się goście zwalą to też daje radę Smile Wszyscy są zadowoleni, bo nie brakuje ciepłej wody.

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - zbynio - 2008-06-05

Najczęściej to jest latem, kiedy to przyjeżdżają moi siostrzeńcy i bratankowie do dziadków na wakacje. Mieszkam z moimi rodzicami no i dlatego mam w wakacje tyle osób Smile Czasami zdarza sie na święta. Głównie mi chodzi o c.w.u bo ogrzewanie to prosta sprawa.
W zasadzie janinno to masz ciekawy pomysł co do połączenia z kolektorem. A skoro Junkers produkuje tez kolektory to coraz bardziej jestem przychylny takiemu zastosowaniu. Musze tylko poszukać informacji odnośnie takich połączeń. Ale najpierw muszę wybrać model pompy :/ I chyba zostanę przy tej TM Smile

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - janinna - 2008-06-06

Jak latem to nie ma problemu. Proponuje wybrać się do kogoś kto ma kwalifikacje i policzy Tobie jaką pompe zastosować.

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - jazzy - 2008-06-08

Junkers produkuje pompy ciepła? A są tak samo dobre jak ich kondensaty? Jeżeli tak to taka pompa posłuży na lata Smile A jak jeszcze serwis jest tak samo wykwalifikowany to użytkownik ma spokój z ogrzewaniem Wink

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - zbynio - 2008-06-15

wiesz janinna, że masz rację. Co ja będę myślał skoro od tego są odpowiedni ludzie. A myślicie, że Junkers ma takich specjalistów od pomp ciepła? Chodzi mi o ludzi, którzy wybiorą mi pompę Smile

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - janpan - 2008-06-21

Słuchaj zbynio z porządnymi firmami to jest tak: jak mają jakiś produkt to mają też specjalistów. Jestem przekonany, że Junkers posiada specjalistów od pomp ciepła tak samo jak posiada ludzi od kotłów, pieców, podgrzewaczy i czego tam jeszcze nie mają. Ale pamiętaj, że doborem instalacji i pompy zajmuje się projektant. Ty potem możesz ewentualnie ze specjalistami jeszcze raz to przeanalizować.

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - torsen1 - 2009-04-25

Witam jestem tu pierwszy raz!

Mam pytanie: Chciałbym rozważyć taka instalacje na dom o pow. 400m² obecnie ogrzewany piecem gazowym sieciowym Wiessmana (rok produkcji 2000) o mocy 32 kW. Chciałbym alternatywnie dodać powietrzna pompę ciepła o mocy 15 KW plus bufor o pojemności na razie 1000 l, by moc korzystać głownie z taryfy nocnej ( dokładnie weekendowej). Czy to będzie ekonomiczne?

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - puterko - 2009-10-07

A mozecie napisac jaka jest cena takiej pompy ciepła ?

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - Jasińska - 2010-02-08

Witam (to mój pierwszy post!)
My z mężem szukamy teraz firmy, postanowiliśmy w naszym domu (który jest na etapie projektu) zainstalować pompę ciepła. Dopiero się orientuję w temacie Smile
Czy poza Junkersem możecie polecić jakąś firmę?

Pompa ciepła marki Junkers serii TM czy TE? - fotografiks - 2010-05-23

Pompa pompą, a jakie dolne źródło? kolektor pionowy czy poziomy ? Bo to także ma znaczny wplyw na koszty instalacji...