Forum ogrzewnictwo
pompa ciepła i ekonomia - Wersja do druku

+- Forum ogrzewnictwo (https://forum.ogrzewnictwo.pl)
+-- Dział: Instalacje (https://forum.ogrzewnictwo.pl/forumdisplay.php?fid=74)
+--- Dział: Pompy ciepła (https://forum.ogrzewnictwo.pl/forumdisplay.php?fid=108)
+--- Wątek: pompa ciepła i ekonomia (/showthread.php?tid=1345)

pompa ciepła i ekonomia - Kajtek10 - 2016-02-19

Pompa ciepła pierwszy sezon eksploatacji żadnych rewelacji COP poniżej 4 (3,7) ogrzewanie grzejnikowe temperatura do 45stop w GZ. Dolne DZ od 2 do -1, moc 10kW. Ekonomicznie w stosunku do gazu to 3,8 gr.taniej na jednej kWh co za sezon przy 20000kWh daje 760zł.
Koszt instalacji pompy to 40000zł z odwiertami a pieca gazowego 10000, czyli po 35 latach
ogrzewania domu koszty się zrównają , przy ogrzewaniu tylko podłogówka czas ten ulegnie skróceniu do 30 lat, zakładając że cena gazu i prądu pozostanie na tym samym poziomie.Obiegówki GZ i DZ sterowane elektronicznie.
Minusem ogrzewania przez pompę jest bardzo duża bezwładność cieplna, reakcja po 24 godzinach a zwrot nakładów po tak długim okresie.
Posiadając w domu gaz nie ma uzasadnienia ekonomicznego przejścia na pompę.

pompa ciepła i ekonomia - Twolik - 2016-07-20

Co nie zmienia faktu że technologia jest ciekawa. Weź także pod uwagę, że nie wszędzie pociągniesz gaz. Porównaj to też z cenami gazu z przydomowego zbiornika, który regularnie uzupełniałaby jakaś duża firma, a wtedy zobaczysz że tutaj sens ekonomiczny dostzrec jest duuużo prościej.

pompa ciepła i ekonomia - ggsprojekt - 2016-10-12

Pompa ciepła stanowi wielofunkcyjne, nowoczesne rozwiązanie, które pozwala ogrzewać w okresie zimowym i chłodzić latem. System może dodatkowo działać jako rekuperator w systemie klimatyzowania. Jest to jeden z najtańszych sposobów ogrzewania budynków w eksploatacji. Zastosowanie rozwiązania pompy ciepła jest kilkakrotnie tańsze od rozwiązania olejowego, około 2 razy tańsze od gazu i może być tańsze od węgla.
Należy pamiętać, że jest to droga inwestycja o długiej stopie zwrotu, jednak stanowi ona rozwiązanie proekologiczne, tzw. czyste ogrzewanie, które pozwala znacznie zmniejszyć emisję CO2! Obecne wymogi i zaostrzenia w emisjach CO2, które nakłada Unia Europejska, zwiększają szanse dla pomp ciepła jako rozwiązania pospolitego.
GGS-PROJEKT

pompa ciepła i ekonomia - Makaron - 2018-06-12

Pamiętam kiedy budowałem dom, bardzo długo zastanawiałem się czy inwestować w pompę.Staram się żyć jak najbardziej ekologicznie i zdrowo dla środowiska zwłaszcza przeprowadzając się nad morze. nie był dużym problemem. Krótko mówiąc w ofertach można było przebierać. Dziś nie żałuję mojej decyzji można powiedzieć, że inwestycja już się zwróciła.

pompa ciepła i ekonomia - bomba - 2018-10-25

Makaron napisał(a):Pamiętam kiedy budowałem dom, bardzo długo zastanawiałem się czy inwestować w pompę.Staram się żyć jak najbardziej ekologicznie i zdrowo dla środowiska zwłaszcza przeprowadzając się nad morze. nie był dużym problemem. Krótko mówiąc w ofertach można było przebierać. Dziś nie żałuję mojej decyzji można powiedzieć, że inwestycja już się zwróciła.

I jaką pompe wybrałeś?? Po jakim czasie się zwróciła?

pompa ciepła i ekonomia - velvet - 2019-03-21

Makaron, też jestem ciekawa. Planujemy budowę domu w przyszłym roku. Na razie zbieram informacje dotyczące ogrzewania i pompy właśnie. W naszym przypadku to będzie jedyne możliwe ogrzewanie wody plus piec na ekogroszek. Niedawno z mężem dowiedzieliśmy się o nowym rozwiązaniu: połączenie pompy ze zbiornikiem buforowym od firmy [reklama]. Takie rozwiązanie ma generować oszczędności, a co dla mnie najważniejsze ciepła woda ma być od ręki w każdym zakątku domu. Orientujecie się może jaka jest cena zbiornika buforowego. Może ktoś już ma takie rozwiązanie u siebie w domu i podzieli się wnioskami. Warto czy nie warto?