Temat: pompa a pv
Czy korzystanie z pomp ciepła w polskim klimacie ma sens? Lepiej jest ją połączyć z fotowoltaiką, czy każdą instalację można połączyć z pompą?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy korzystanie z pomp ciepła w polskim klimacie ma sens? Lepiej jest ją połączyć z fotowoltaiką, czy każdą instalację można połączyć z pompą?
Tak pompa ciepła ma sens w naszym klimacie. W ogóle nawet w zimniejszym – Szwajcaria, Alpy austriackie czy włoskie ludzie tam w górach tez grzeją pompami. Nawet Skandynawia, która ma po kokardę gazu. Pompy są wydajne w naszym klimacie. Ja akurat mam taka wielofunkcyjną Daikin – chłodzi latem, ogrzewa zimą i grzeje wodę – petarda. Zainstalowała mi ja firma <reklama, pozdrawiam, Admin> – wszystko policzyli, zamontowali i działa bez zarzutu od 15 miesięcy. Działają nawet przy temperaturach ujemnych, wtedy grzałki się włączają a że mam też panele fotowoltaiczne to koszty ogrzewania spały o połowę w skali roku. Moja pompa działa efektywnie bez wspomagania do -5 st. C. Dodatkowo jeśli pompy ciepła posiadają odpowiedni program (sterownik), można do niej opiąć instalację fotowoltaiczną. Z kolei zasobnik wody który posiadam traktujemy trochę jak
magazyn energii, bo prąd wyprodukowany z instalacji PV w ciągu dnia wykorzystujemy do nagrzania wody, którą zużyjemy wieczorem. Tak to działa mniej więcej.
A czemu ma nie mieć sensu pompa ? łączyć z fotowoltaiką jak najbardziej można, wręcz nawet lepiej się to opłaca jak od razu w te dwie rzeczy zainwestujesz. Gdybyś miał jeszcze jakieś dylematy co do ogrzewania to warto też zajrzeć tutaj <Reklama, pozdrawiam, Admin>
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź