Temat: pompa ciepla

Systemy grzewcze Daikin wyglądają mega i sporo ich mają – oglądałem katalog. Myślę o pompie ciepła powietrze-woda ale przyznam ze mam spore obawy. Boje się że pompa nie zapewni nam ciepła i będzie pobierać dużo prądu przez co nasze koszty ogrzewania wprawia nas w osłupienie. Ktoś już używa? Jak się sprawuje taka pompa? Jak rachunki? Będę wdzięczny za komentarz  big_smile

2

Odp: pompa ciepla

Witam. Mam od roku pompe Daikin niskotemperaturową połączoną z fotowoltaiką dom 180 m2 i w rozliczeniu rocznym wygląda to naprawdę super. Rachunki obniżone do 3500 kWh na rok, co daje śmiesznie niska kwotę. Komplet montowały mi sprytne chłopaki z Synergio. Długo się zastanawiałem niemal do ostatniego momentu, bo wiadomo nikt nie miał wcześniej z rodziny ani znajomych i uważam, ze to strzał życia. Mimo, ze to sporo kasy, porównywalnie do kotła gazowego vissmana to jednak korzystam z energii której nigdy nie zabraknie i przede wszystkim jest darmowa, a ci ze wschodniej granicy zawsze mogą kurek zakręcić i ceny podwyższyć. Mam nadzieje ze awarii nie będzie i posłuży co najmniej ze 20-25 lat. Jeśli ktoś ma wątpliwości pozbądźcie się ich. Warto.

forum.ogrzewnictwo.pl