1

Odp: Jaki system grzewczy do domku jednorodzinnego ? Pytanie niestandardowe

Na początku witam wszystkich forumowiczów ponieważ jestem tu nowy.
Trafiłem na Wasze forum ponieważ planujemy budowę domku ok 120 m2.

Nasz problem z wyborem systemu ogrzewania uważam z niestandardowy, ponieważ przez najbliższe kilka lat domek użytkowany będzie weekendowo, a w dalszej przyszłości będzie użytkowany w sposób ciągły (przeprowadzimy się).

Nie ma możliwości doprowadzenia gazu do domku.

Interesowaliśmy się kilkoma systemami ogrzewania od pieców na paliwa stałe (eko groszek), przez kominki po pompy ciepła. Jednak mamy poważny problem z wyborem właściwego systemu.

Piec na eko-groszek uzależnia nas od stałego (przynajmniej raz w tygodniu) uzupełnieniu zasobnika w paliwo - niestety dopuszczamy możliwość, że możemy pojechać na działkę raz na 2-3 tygodnie (szczególnie zimą). Nie chcemy uzależnić się od kogokolwiek, kto mógłby nam uzupełnić zasobnik.

Kominek bez płaszcza wodnego, zapewne nie ogrzeje całego domu (parter + użytkowe poddasze), dlatego w takim wypadku rozważamy ogrzewanie konwektorowe/elektryczne (dodatkowo).

Kominek z płaszczem wodnym - w tym rozwiązaniu obawiamy się potrzeby spuszczenia z obiegu wody na zimę (nie przyjedziemy częściej niż na weekend lub nawet co drugi ... trzeci weekend).

Pompa ciepła ma być systemem ogrzewania o którym myślimy w przyszłości jak już zamieszkamy w domku na stałe.

Interesują nas całkowite koszty inwestycji i ekonomiki korzystania z nich.
Bardzo proszę o pomoc osób, które mają doświadczenie w tym temacie, ponieważ wspólnie z żoną jesteśmy laikami w tym temacie.
To będzie bardzo poważna jak dla nas inwestycja i chcielibyśmy mądrze ją zaplanować.

2

Odpowiem krótko. Wybór najwłaściwszego systemu jest w prostej linii uzależniony od zasobności portfela. Najwygodniejsze i najbardziej niezawodne są te najdroższe - prąd, gaz, lub olej opałowy. Palenie w kominku może jest jednym z tańszych, ale ciągłe rąbanie drewna i ciągłe rozpalanie po pewnym czasie traci swoje uroki i korzyści smile
Ja bym się zdecydował na piec retortowy opalany miałem. Jeżeli w domu są / będą grzejniki z termo-zaworami, to dla mnie sprawa jest b. prosta.
Więcej mogę doradzić przez
slazdu@o2.pl
Pozdr.
Sławek

3

Myśle że najrozsądniejszym wyjściem będzie zakup kotła na biomase tylko takiego że będzie mógł transportować paliwo z innego pomieszczenia. Sam nie mam takiego rozwiązania ale obiło mi się o uszy że można tak zrobić. Sporo osób chwali pompy ciepła ale cenowo to kosmiczne rozwiązanie i w sumie to nie jestem pewien czy zwraca się - dystrybutor prawdy Ci nie powie.

4

Witam polecam pompę ciepła to urządzenia praktycznie bezobsługowe i bezawaryjne i proste w obsłudze sa drogie w montażu ale inwestycja na pewno się zwróci w waszym przypadku od 3 do 4 lat.
Więcej mogę doradzić oraz odpowiedzieć na pytania przez e mail:global@onet.eu

5

A jaki byłby szacowany koszt postawienia takiej pompy dla opisanego w temacie domu ? I z tego co się orientuje to chyba wszędzie nie da się postawić dobrze wydajnej PC ?