1

Odp: Pomoc przy wyborze kotła co

Witam wszystkich
Kończę budowę domu i stanąłem przed wyborem kotła . Kocioł ma być na paliwo stałe w którym będę palił węglem i drzewem zasadniczo. Powierzchnia do ogrzania to około 180 m2 .
Na rynku jest masa kotłów i wybór jest naprawdę  trudny.
Wiadomo że nikt nie pali w wielu piecach na raz żeby mieć porównanie ale liczę na waszą podpowiedź co do firm którym można zaufać .
Moje doświadczenie jeśli chodzi o kotły jest małe . Używałem tylko jednego kotła a mianowicie
Warmet SDS Ceramik firmy kostrzewa i muszę powiedzieć że nie mam dobrych doświadczeń z tym piecem a wiem że firma cieszy sie dobrą renomą.
Co do w/w pieca to moje zastrzeżenia :
1. Dość skomplikowana obsługa ( zwłaszcza dla kobiety ) a mianowicie żeby podłożyć opał to trzeba wyłączyć sterownik , jedną wajchę w górę drugą wajchę w dół , otworzyć drzwiczki uzupełnić paliwo , zamknąć drzwiczki , jedną wajchę w dół drugą wajchę wysunąć . Nie muszę chyba dodawać że często zdarzało się ( zwłaszcza jeśli podkładała żona ) że z tym wajchami to bywało różnie.
2. Od tego wysuwania wajchy z tyłu pieca oberwała się klapa na wylocie do komina , spawałem ją dwa razy .
3. Sterownik dobry i piec ładnie palił to plusy.

Czego oczekuję od pieca :
1. Dość długa stałopalność ( sporo pracuje )
2. Cena w granicach 4000 zł
3. Łatwa obsługa .
4. Dobry sterownik z nadmuchem obsługujący dwie pompy ( Co , CWU)

Liczę na Wasze podzielenie się opiniami na temat pieców których używacie.

2

Witam.

Niestety z własnego doświadczenia nie pomogę, ponieważ mam tylko doświadczenie z kotłem olejowym, natomiast sporo informacji teoretycznych, porad i opisów problemów eksploatacyjnych  dla kotłów można znaleźć w dziale kotły c.o. naszego portalu:

kliknij tutaj

a tu wszystko bardziej uporządkowane

kliknij tutaj

Wiem, że szuka Pan raczej porad do użytkowników na co dzień zmagających smile się z kotłem, ale może mimo wszystko coś tam Pan pomocnego znajdzie.

Pozdrawiam

3

A nie warto dorzucić ze 2 tysiące i kupić kocioł z podajnikiem na ekogroszek. Ja korzystam z kotła  Beta firmy Gizex i z czystym sumieniem mogę tą firmę polecić. Istnieją już kilkanaście lat na rynku i robią porządne kotły. W tym kotle Beta jest podajnik ne ekogroszek i dodatkowy ruszt do spalania węgla i drewna dzięki czemu nie uzależnia się od jednego rodzaju paliwa. Solidne blachy i palnik (stalowo-żeliwny), rozsądne zużycie paliwa (jest to kocioł płomienicowy), prosty w obsłudze sterownik i łatwy w czyszczeniu. Moim zdaniem warto dorzucić trochę kasy ale za to mieć spokojną głowę i nie latać co pare godzin do kotłowni żeby podrzucić opału.

4

Na stronie Zębca produkującego kotły jest specjalny konfigurator pomagający dobrać kocioł według swoich potrzeb. Jest bardzo pomocny:)

5

Ciekawy serwis z kotłami to <REKLAMA>. Przy wyborze kotła Zębca dostawa gratis.

6

przem napisał/a:

Na stronie Zębca produkującego kotły jest specjalny konfigurator pomagający dobrać kocioł według swoich potrzeb. Jest bardzo pomocny:)

Pomocny i precyzyjny smile

Na moje oko przy 180m2 trzeba szukać kotła około 30 kW (oczywiście wszystko kwestia ocieplenia, strat energii, etc).

7

30 kW na 180m2 ? Ty chyba oszalałeś. Ten "precyzyjny" kalkulator Ci tak to wyliczył? A budynek jest ocieplony ?