1

Odp: Kolektor słoneczny płaski czy próżniowy?

Oczywiście próżniowy rurowy. Takie kolektory mają o 30% większą sprawność. Bardzo dobre kolektory słoneczne ma firma EKOSOLMET .<REKLAMA>POLECAM - sam mam zestaw tej firmy i działa bardzo dobrze. Montaż także wykonywała ta firma i był profesjonalny i od pierwszego dnia pracy zestawu jest wszystko OK. POLCEAM - <REKLAMA>

2

Zdecydowanie powinno sprawdzać się uzyski energii kolektorów otrzymane w ośrodkach badań takich jak ITW
<REKLAMA>
lub SPF
<REKLAMA>
Drugą, bardzo ważną rzeczą jest powierzchnia czynna/apertury kolektora.
Osobiście polecam produkty <REKLAMA>
Odradzam kolektory Heat-pipe oraz próżniowe z przejściem metalu przez szkło - o płaskich nawet nie wspominam.

3

Jeśli Państwo nie wierzycie, że można zaoszczędzić w zimie na kolektorach słonecznych, polecamy sprawdzone kolektory próżniowe (kolektory rurowe), tanie i niezawodne, działające zarówno latem jak i zimą i to w naszej szerokości geograficznej. Pomagamy w uzyskaniu dotacji, która może pokryć nawet do 10.000 zł, dodając swoje ok. 2000 zł (z montażem) mamy ogrzewanie domu praktycznie za darmo.

REKLAMA

4

W celu uzyskania informacji zapraszam na stronę

<reklama>

Pozdrawiam

5

RAPczyn napisał/a:

Zdecydowanie powinno sprawdzać się uzyski energii kolektorów otrzymane w ośrodkach badań takich jak ITW
<REKLAMA>
lub SPF
<REKLAMA>
Drugą, bardzo ważną rzeczą jest powierzchnia czynna/apertury kolektora.
Osobiście polecam produkty <REKLAMA>
Odradzam kolektory Heat-pipe oraz próżniowe z przejściem metalu przez szkło - o płaskich nawet nie wspominam.

A jaki świat internetowy jest mały. O ile się z pierwszym zdaniem zgadzam to jednak interpretacja wyników w zacytowanych ośrodkach jest rzeczą trudną dla przeciętnego inwestora.
Tu zadam koledze pytanie: jak wygląda stosunek ceny do uzysku kolektorów Paradigmy?
pozdrawiam.
Witold

6

Witam

as-solar napisał/a:

Pomagamy w uzyskaniu dotacji, która może pokryć nawet do 10.000 zł, dodając swoje ok. 2000 zł (z montażem) mamy ogrzewanie domu praktycznie za darmo.

REKLAMA

Ta, a to ciekawe.  Za 12 tyś mamy praktycznie za darmo ogrzewanie. To dopiero jest reklama! Ja mam 12 próżniówek, czyli 144 rury na dachu ale takie stwierdzenie to czysta demagogia.
pozdrawiam.
Witold

7

Dofinansowanie do kolektorów jest obwarowane kilkunastoma warunkami i wymaga nieco pracy papierkowej - więcej info znalazłem na stronce: http://www.inwestujwkolektory.pl/dotacje-na-kolektory

8

Witam.
Jeżeli chodzi o próżniówki to jednak istnieje wiele pułapek a szczególnie te z lustrem.
Więcej:<REKLAMA>

9

Tu też jest fajny tekścik o tych kolektorach
<REKLAMA>

Teraz chyba będzie można dostać od marca dotacje na takie kolektory- tak czytałem w Rzeczpospolitej. A tu znalazłem cały tekst o dopłatach
http://www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.43902

A tu z kolei np. masa firm zajmujących się montażem takich nowoczesnych technologii.
<REKLAMA>

Dbasz o środowisko naturalnekliknij tutaj to dbasz o samego siebie

10

próżnia do pierwszego gradobicia, potem może być różnie, jakoś mało przekonują owe rurki, testy do sprawdzenia na stronie Stiftung Warentest, jest firma, która od lat bierze bez problemu pierwsze miejsca, może nie cenowo, ale jakościowo z pewnością, polecam, bo działa. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam solarowców