1

Odp: Czy warto wybrać kocioł na eko-groszek z podajnikiem?

Witam!
Mam pewien problem. Od dłuższego czasu przeglądam oferty kotłów na paliwa stałe i zastanawiam się czy nie wybrać kotła na eko-groszek. Ponoć ekonomiczny w spalaniu, mało pracy, bo ma podajnik na eko-groszek ( czas pracy 3-5 dni).
Zastanawiam się konkretnie nad kotłem Buderus Funke Econo. Generalnie Buderusa chwalą. Co Wy o tym myślicie i jakie są Wasze doświadczenia z kotłami na eko-groszek?

Pozdrawiam i czekam na Wasze wpisy
Marek

2

Witam,
jestem projektantem z Wałbrzycha i zrobiłem już sporo instalacji z kotłami zasilanych ekogroszkiem. Z mojego doświadczenia mogę polecić Ci kocioł EkoCentr'a nowej lini - CarboRet. Jest to bardzo dobra i srawdzona, polska firma. Polecam ją wszystkim dla których liczy się jakość i cena, no i wspieranie naszych firm.
Dodam tylko, że nic nie ma z tego i nie jest to reklama.

Pozdrawiam
Maciej

3

Witam. Poczytaj o tych kotłach. kliknij tutaj

4

Kostrzewa = super kotły. Polecam również smile

5

Zastanów się jeszcze jak to wychodzi cenowo,mowie oczywiście o ekogroszku. Prawda jest to,że praca z podajnikiem bardzo ułatwia sprawę,a jego zuzycie zależy od tego jaką temperature ustawisz.

Grzejniki grzewcze, kotły

6

ja pale pelletem i jestem naprawde zadowolony, z tego co rozmawiałem ze znajomymi którzy pale groszkiem to wywnioskowałem ze palenie pelletem jest bardziej wygodne - nie musze tak czesto wybierac popiołu a cenowo ogrzewanie jest porównywalne

7

Ja używam kotła z podajnikiem na ekogroszek i dodatkowym rusztem na węgiel i drewno.  Sprawdza się wyśmienicie. Głównie pale ekogroszkiem ale w kotłowni zawsze leży tez trochę węgla typu kęsy. W sterowniku zmieniam tylko rodzaj paliwa i tyle. Jest naprawde prosty w obsłudze, moja żona szybko się z nim oswoiła. Kocioł mam z Pleszewa z firmy gizex i nie moge o nim złego słowa powiedzieć. Odradzano mi kupna kotła z Pleszewa ale postawiłem na doświadczenie firmy gdyż istnieje ona jakos od początku lat dziewiećdziesiątych i nie zawiodłem się. Kocioł solidny, niezawodny i dosyć tani.

8

A ja z kolei mam piec z podajnikiem retortowym na miał węglowy. Chyba nikt tu nie wspomniał o takiej opcji, a jest to warte zastanowienia. Gdybym chciał zastosować groszek musiałbym kupić ok. 6t x (ok.)750PLN, a miału kupuję 7t x 450PLN. Przyznam, że jest tu nieco większe pylenie przy czyszczeniu popielnika, ale i tak bez porównania do pieca miałowego górnego spalania, lub do starych, wszystko opałowych pieców. Ja rozpalam raz na rok i nie szukam oszczędności w paleniu starych desek. Jak kiedyś w zimę zbrakło prądu, odpaliłem mały agregat prądotwórczy i było ciepło smile
Porządnych producentów ci nie polecę, bo mój piec jest mojej konstrukcji / wykonania - pracuje już 5 sezon.
I tak zrobisz, jak uznasz za stosowne.
Pozdr.
slazdu

9

Kocioł z podajnikiem to dobra rzecz, na pewno wygodna. U mnie w rodzinie postawiliśmy na firmę Zębiec i jak na razie nie narzekamy. Jedyne na co możemy narzekać to cena paliw.

10

przem napisał/a:

Kocioł z podajnikiem to dobra rzecz, na pewno wygodna. U mnie w rodzinie postawiliśmy na firmę Zębiec i jak na razie nie narzekamy. Jedyne na co możemy narzekać to cena paliw.

Szukam informacji właśnie na ten temat. Z czego jesteście zadowoleni jeśli chodzi o kocioł Zębiec? Jakieś minusy oprócz ceny paliw? Przymierzam się do zakupu i chętnie dowiem się właśnie od użytkownika czegoś więcej..

11

Jeśli cenisz sobie wygodę to warto brać pod uwagę kocioł z podajnikiem. Wiem że teraz Zębiec poszerzył swoje portfolio i mają nowoczesne sterowniki. Plusem kotłów tej firmy jest materiał ich wykonania, prawie każdy ma dużą komorę spalania i ruszt żeliwny.

12

Jak dla mnie Zębiec nie ma żadnych minusów a plusy napisał już tofik. Dodam jeszcze że warto przeczytać sobie 10 przykazań Zębca:)

13

Z tego co czytam, nie jest też źle z dostępnością części i pomocą w razie potrzeby konsultacji. Macie jakieś doświadczenia z Zębcem w tej kwestii? Jeszcze chwila i mnie przekonacie big_smile

14

Z tego co wiem to Zębiec ma sklepy w każdym województwie więc dostępność części jest ok. Zawsze można zamówić bezpośrednio od producenta, przez internet.

15

Osobiście używam kotła na pellet i wydaje mi się to o wiele lepszym rozwiązaniem niż kocioł na ekogroszek. Po pierwsze obsługa jest mniej uciążliwa - nie trzeba rozpalać, wybierać tak często popiołu, itp. A druga sprawa to ekologia - przy spalaniu pelletu emisja gazów szkodliwych jest minimalna a emisję CO2 uważa się za zerową. Ekogroszek ma swój przedrostek eko chyba dlatego że jest ekonomiczny chociaż koszty ogrzewania pelletem w odpowiednim kotle są podobne do grzania groszkiem. Rozmawiałem z kilkoma znajomymi mającymi podobną powierzchnie domów i ogrzewającymi groszkiem i koszty ogrzewania mamy podobne. Także nie mam pojęcia dlaczego wszyscy tak się upierają przy groszku i zaparcie kupują kotły na to paliwo.

16

Witam
Jak najbardziej polecam kotły z podajnikiem. Polecam kotły firmy Klimosz a dokładnie LING DUO.
- kilkunastoletnie doświadczenie w produkcji kotłów z podajnikiem
- blacha grubości 8mm
- możliwość palenia ekogroszkiem i peletem
- dodatkowe palenisko awaryjne - gdzie można palić węglem kamiennym lub drewnem
- bardzo dobry regulator z wieloma funkcjami itp itd
Gorąco polecam. Więcej informacji na stronie......... REKLAMA Admin.
Pozdrawiam

17

Pomijając powyższą reklamę, zdecydowałem się jednak na Zębiec. Przekonały mnie doskonale przygotowane porady specjalistów i sensowne koszty.

18

Kocioł z podajnikiem to wyśmienita sprawa. Słyszałem że nie trzeba takiego często odwiedzać dlatego sam zamierzam kupić taki by mieć podkładanie trochę z głowy. Biorę pod uwagę firmę Zębiec i ich kocioł Merkury ewentualnie KP.